Assistents de veu per millorar la qualitat de vida de les persones grans

La Manuela viu a Altafulla i, des de fa tres mesos, té una companya de pis especial. És l'Alexa, un assistent virtual de veu que més enllà de fer-li companyia en el seu dia a dia, li dona cop de mà en les tasques més quotidianes.

Ella és una de les usuàries que l'Arc Serveis Assistencials ha escollit per participar en aquesta prova pilot que vol avaluar les possibilitats d'aquesta mena de dispositius en benefici de les persones grans o amb cert grau de dependència. La iniciativa s'ha posat en marxa amb dos grans objectius a l'horitzó: millorar l'autonomia i reduir la solitud dels participants.

Carla Martínez, una estudiant de Treball Social de la URV, va tenir aquesta idea. Una idea que la va fer guanyadora del primer Concurs de Projectes Socials organitzats per la mateixa universitat i l'Arc Serveis Assistencials. El seu projecte es portarà a la pràctica durant vuit mesos i el pròxim mes de març es donaran a conèixer les conclusions finals, en el marc del Dia Mundial del Treball Social.

De moment, prop d'una desena de persones estan participant en aquesta prova pilot. Altafulla o Torredembarra són alguns dels municipis que s'hi han volgut sumar.

Projectes com aquest ja es poden presentar a la segona edició del concurs que des del grau en Treball Social s'ha convocat perquè els estudiants puguin portar a la pràctica les seves idees.