Els pagesos reclamen la reobertura dels mercats a l'aire lliure

La crisi sanitària motivada pel coronavirus també afecta la butxaca de la pagesia, especialment dels petits productors. Amb el tancament de restaurants han perdut bona part de la seva clientela. Si això se li afegeix el tancament de mercats al carrer, un dels seus punts habituals de distribució,els ingressos queden al mínim. Per això, des d'Unió de Pagesos es reclama la reobertura de mercats i s'adverteix de les penúries del sector. 

Trobem en Mikel treballant a la seva horta ecològica . És un dels paradistes habituals del mercat de la verdura de Valls. Activitat que des de l’inici del confinament l’Ajuntament va suspendre. La decisió condiciona l’horticultor, que es troba sense el seu aparador principal amb una davallada notable de les vendes.

Se les ha empescat per fer arribar la compra als seus clients habituals però tot i això els ingressos queden curts. Per casos com aquest, des del grup de consum de la Bajoca de Valls, que distribueix productes de proximitat entre els seus associats, s’ha reclamat al consistori la reobertura del mercat setmanal de la verdura que, recorden, ofereix productes de primera necessitat.

UN SECTOR FORTAMENT CASTIGAT

L’Ajuntament de Valls es manté ferm en la seva decisió recordant que es una mesura necessària per evitar aglomeracions i desplaçaments, tenint en compte que la major part de paradistes del mercat de Valls arriben de fora. Valls però no és l’únic cavall de batalla del petit productor i de la pagesia en general. Des d’Unió de Pagesos es reclama la reobertura de mercats com una eina per mantenir un sector, adverteixen, castigat notablement per aquesta crisi sanitària.

La por dels pagesos es concentra també en la durada de l’emergència. Temen quedar-se sense subministrament de planter just en el moment en què toca sembrar de cara a l’estiu.