Marejants i Pagesos es retroben amb el braç de Santa Tecla

Quatre misteris a l'interior de la Catedral és la insòlita imatge que ha deixat aquest dissabte la processó per commemorar els 700 anys de l'arribada de la relíquia de Santa Tecla a Tarragona, organitzada pels gremis de Pagesos i Marejants.

Diu la tradició que aquestes dues entitats ja existien fa set segles i que van participar en la desfilada per rebre el braç incorrupte de la que acabaria sent la patrona tarragonina. Una relíquia que, per cert, coincidia amb els misteris del Sant Sopar i el Sant Enterrament, dels Marejants, i amb la Pietat i el Sant Sepulcre, dels Pagesos.

Són comptades les ocasions en què es veuen passos de Setmana Santa processonant per l'interior de la Catedral de Tarragona. En aquesta ocasió estava més que justificat; sense la feina feta per les dues entitats més veteranes durant tots aquests segles, la celebració tarragonina no hauria arribat on és actualment.

EL TEMPS PASSA, LES ENTITATS SOBREVIUEN

Els temps han canviat. Tarragona ha mutat molt respecte al 1321, tot i que alguns vestigis continuen ben vigents. Els carrers de la Part Alta, que vivien aquesta processó, encara s'assemblen als de l'Edat Mitjana. Una època en què, quan la relíquia va arribar, Marejants i Pagesos la van acompanyar des de Constantí fins a la mateixa Catedral.

Amb tota probabilitat, primer cop i últim que es fa aquesta processó conjunta entre Marejants i Pagesos. Un acte que ha deixat múltiples postals per guardar durant molts anys. Tot plegat en un 2023 en què la Setmana Santa s'ha avançat més que mai, i és que encara falta un mes per Divendres Sant.