La jutgessa ratifica la decisió: IQOXE anirà a judici per vessaments al mar

IQOXE anirà a judici, com a mínim, per dues de les tres peces obertes arran de l'explosió mortal del 2020. A la peça principal, la de l'accident que espera data, se li afegeix la que investiga els vessaments d'aigües residuals al mar sense depurar. Tot i que el desembre del 2022 la jutgessa havia pres la mateixa decisió, la fase d'instrucció es va reobrir ara fa un any a causa d'un recurs.

Ara conclou de nou que l'empresa va abocar aigua sense depurar, que va utilitzar sistemes per amagar els contaminants diluint els líquids i que hauria alterat les analítiques. Tot plegat, després de la posada en marxa d'un nou reactor. Segons apunta l'auto que ha avançat el Diari de Tarragona, IQOXE va incrementar la producció i no va ampliar la capacitat de la depuradora. Per això, s'investiguen els vessaments que es van produir entre el 2017 i el 2020. La causa es va obrir després de l'accident que va provocar tres morts, però abans l'Autoritat Portuària ja havia denunciat la presència d'espumes. 

PENES DE PRESÓ

Sigui com sigui, la jutgessa envia a judici a l'empresa i també a cinc directius acusats d'un delicte contra el medi ambient i els recursos naturals. Seuran al banc dels acusats els màxims responsables d'IQOXE en aquell moment, José Luis Morlanes i Juan Manuel Rodríguez. També el responsable de Seguretat i Medi Ambient, Gerard Adrio, i els responsables del laboratori, Manuel Montoro i César SanzSi es prova que de forma continuada van causar danys greus per al medi natural, les penes de presó podrien ser d'entre 2 i 5 anys.

D'altra banda, el passat novembre també es decidia obrir judici oral per una vintena de delictes a IQOXE i els seus tres màxims dirigents per l'explosió que va causar 3 morts, més d'una desena de ferits i nombrosos danys el gener del 2020. L'altra peça separada és la que investiga la posada en marxa d'un reactor sense tots els papers en ordre.