Reobren la instrucció dels abocaments de residus al mar per part d'IQOXE

La interposició d'un recurs a l'Audiència de Tarragona obligarà a reobrir la fase d'instrucció de la segona peça separada d'IQOXE que investiga abocaments de residus al mar per part de la companyia. El passat desembre ja es va emetre la resolució del Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona que decidia obrir judici, però ara s'escoltarà la versió d'un nou perit. Aquestes declaracions estan programades per la setmana vinent. 

Així, 38 mesos després de l'explosió que va causar 3 morts, la investigació judicial encara es troba en la fase prèvia al judici i es continua investigant al Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona.

FASE D'INSTRUCCIÓ

IQOXE

El passat desembre es va acordar el procediment penal d'IQOXE i els principals directius per un delicte gravat contra el medi ambient per l'abocament d'aigües residuals sense tractar al mar, però ara s'ha donat un pas enrere. S'haurà de tornar a dictar l'auto a l'espera d'aquesta darrera prova pericial. Encara que ara torna a estar en fase d'instrucció, a finals d'any, el jutjat va concloure que hi havia suficients indicis de delicte. En més de 3.000 folis, la investigació exposa que les aigües residuals haurien estat tractades  amb productes desescumants perquè no poguessin ser percebuts els residus i també s'haurien alterat analítiques. 

Mentrestant, la instrucció de la peça principal ja està a punt d'acabar, justament aquests dies s'escolten les versions dels acusats. Aquest fa referència a l'explosió. Per què es va produir l'accident? Hi havia suficients mesures de seguretat? la reacció de l'empresa va ser l'adequada? La jutgessa emmarca els fets en una imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i delictes contra els drets dels treballadors. Quan acabi la fase d'instrucció, s'haurà de resoldre si s'envia a judici.

Els mateixos passos haurà de seguir la primera peça separada, que investiga si IQOXE va mantenir en funcionament un reactor de forma clandestina, sense la pertinent declaració. També en instrucció, aquest cas s'emmarca en un possible delicte d'estralls en les autoritzacions ambientals.