Augmenta l'atur durant el primer trimestre

L'inici d'any no ha estat bo per al mercat laboral. Tradicionalment, el primer trimestre no és favorable i enguany no ha estat una excepció. L'actualització de l'Enquesta de Població Activa tenyeix de vermell gairebé tots els valors a les comarques tarragonines. Ara mateix hi ha 47.800 aturats, 9.000 més que el quart trimestre. Això es tradueix en la reducció de 3.000 ocupats.

En un inici d'any en el qual ha augmentat la població activa, la taxa d'atur torna a situar-se molt a prop del 12%, quan fa 3 mesos destacàvem que Tarragona podia presumir d'estar per sota del 10%. Aquí el fet rellevant és si això significa o no un canvi de tendència. Caldrà veure si aquest repunt del primer trimestre impedeix mantenir la corba cap avall i, per tant, seguir amb la millora iniciada el 2012. Mirant més al detall, observarem com la taxa d'atur continua sent un punt superior en el cas de les dones.

taxa atur

Font: Institut Nacional d'Estadística (INE)

Per sectors, aquest augment de les persones sense feina beu de la destrucció de llocs de treball a la Indústria i als Serveis, mentre que la Construcció i l'Agricultura han incorporat més treballadors els darrers 3 mesos.

Respecte al quart trimestre, una de les poques millores recau en aquelles persones que busquen el seu primer lloc de treball. Són ara uns 2.000 menys del que era habitual.

EL MILLOR TERCER TRIMESTRE DES DEL 2008

D'altra banda, l'estadística permet lectures positives si només comparem l'inici del 2023 amb els primers trimestres d'altres anys. Per exemple, l'atur no era tan baix a Tarragona des del 2008 i l'ocupació ha crescut. De fet, els darrers anys els hem iniciat, com a mínim, amb 10.000 persones menys amb un contracte de feina.