El doble de creueristes i d'impacte econòmic a Tarragona d'aquí a 10 anys

Amb la nova terminal de creuers, l'operadora Global Ports aspira a duplicar el nombre de passatgers d'aquí a 10 anys. Si enguany, a finals de temporada, hauran passat per Tarragona 110.000 creueristes, projecten que el 2033 podran ser 230.000 usuaris. I calculen un fort increment de l'impacte econòmic al territori. A hores d'ara, s'estima que l'activitat de creuers genera 16 milions d'euros i d'aquí a una dècada es podria parlar de 43 milions. 

MSC FARÀ ESCALA ELS DIVENDRES

Creuers

Mentrestant, l'actual temporada clourà el pròxim 7 de novembre després de 55 escales. L'any vinent, a més de l'estrena de la terminal, el curs començarà amb novetats capitanejades per MSC Cruceros que farà 28 escales, però ha anunciat un canvi de dia, ja que el creuer Fantasia farà escala a Tarragona els divendres i no pas els diumenges com fins ara. Això, d'alguna manera apaivagarà la demanda d'obrir els comerços els diumenges, tot i que el sector tampoc l'oblida.

Més enllà de les xifres, l'altra realitat són les tensions que l'activitat de creuers pot provocar. La jornada d'aquest dimarts al Teatret del Serrallo ha explorat vies per no trencar l'equilibri entre l'impacte econòmic i el social. Una de les claus és que els passatgers no desemboquin tots alhora en un sol punt. 

MOLL ELECTRIFICAT DE CARA AL 2026

El sector dels creuers ha posat a l'aparador les seves apostes per aconseguir que l'activitat sigui més sostenible, com per exemple introduint mesures d'estalvi, vaixells propulsats per gas liquat, que són menys contaminants, encara que aquests no arriben a Tarragona. D'altra banda, també s'aposta per endollar-se elèctricament una vegada arriben als Ports per tal d'aturar els motors. En aquest cas, al Moll de Balears això hauria de ser possible ja de cara al 2026.