L'activitat de creuers no recupera els valors prepandèmics, tampoc l'any vinent

L'activitat de creuers encara no recupera el ritme prepandèmic. El Port de Tarragona ha tancat el 2023 superant els 115.000 passatgers i creixent pràcticament un 80% respecte a l'any passat, però el sector no assoleix els volums del 2019. Llavors, en una temporada de rècord, es van fregar els 130.000 creueristes en un total de 63 escales. Ara n'han estat 57.

Per a l'any vinent, es preveu que la temporada s'allargui fins al novembre i es quedaria, això sí, a mig camí dels màxims històrics. Les previsions que s'han exposat aquest dijous en la taula institucional de creuers és que, amb una escala més, s'arribi al 122.000 usuaris. Teòricament, haurien de tenir un major impacte en la ciutat ja que, com ja es va anunciar, la principal naviliera, MSC, farà parada els divendres a Tarragona, enlloc dels diumenges.

IMPACTE ECONÒMIC

PORTAVENTURA

Alguns passatgers decideixen acudir a PortAventura durant la seva escala a Tarragona

Per tant, hauria de ser més beneficiós per al comerç de la ciutat que podrà aprofitar la injecció de visitants. Es calcula que el darrer curs ha suposat un impacte econòmic superior als 15 milions d'euros per Tarragona, un valor que contrasta amb els 5 milions que es van estimar l'any passat. Fent el promig amb el nombre de passatgers, aquesta vegada sortiria a uns 130 euros per turista.

La majoria d'ells decideixen visitar el territori per lliure, un 81%, mentre que el 7% fa excursions organitzades a la demarcació. Les visites guiades a la ciutat tan sols suposen el 4%, el mateix percentatge de persones que decideix anar a Barcelona. Les destinacions predilectes dels creueristes són Tarragona, PortAventura o Poblet. 

La fita destacada del 2024 serà la posada en marxa de la nova terminal operada per Global Ports al Moll de Balears. La seva construcció avança segons el calendari previst. S'inaugurarà durant el maig.