Deu empreses s'ofereixen per construir la canonada d'aigua de l'Espluga

L'Espluga de Francolí tindrà empresa constructora per desplegar el ramal que portarà l'aigua de l'Ebre des de Montblanc i fins al municipi. La segona licitació, ara sí, ha despertat interès i s'han rebut 10 ofertes. El contracte, finalment, es podrà adjudicar aquesta setmana i, si no hi ha cap nou contratemps, el ple municipal ho validarà la setmana vinent. Per tant, s'iniciarà el compte enrere per començar les obres i la intenció seria que fos realitat a finals de l'estiu vinent.

La primera licitació va sortir per poc més d'un milió d'euros, però no s'hi va presentar ningú, ja que va coincidir amb l'inici de l'escalada de preus provocada per l'esclat de la guerra a Ucraïna. Ara, l'import ha augmentat considerablement. El contracte sortia a concurs per 1,6 milions d'euros, el que suposa aproximadament un 70% més que la primera proposta. Sigui com sigui, la inversió l'assumeixen l'Agència Catalana de l'Aigua i  la Diputació. Es desplegarà una canonada de polietilè d’alta densitat de 4 quilòmetres i mig.

Aquest és un projecte esperat a l'Espluga, i més després d'un any i mig de restriccions d'aigua. La connexió amb el Consorci d'Aigües de Tarragona serà, doncs, un reforç per als aqüífers que fins ara han abastit al poble. L'aigua de l'Ebre es destinarà a la indústria, però en situacions de sequera com l'actual també abastirà les llars. De fet, ja s'està fent amb camions cisterna. La diferència és que el transport de l'aigua des de Montblanc ja no serà sobre rodes, sinó a través d'una canonada i, per tant, estalviant-se el sobrecost dels camions.