Les darreres pluges milloraran la producció d'oli

Les pluges del mes de març i especialment les caigudes durant la Setmana Santa són un tresor per als agricultors del Camp de Tarragona. En aquest sentit, la pròxima temporada de producció d'oli s'espera que sigui millor que les últimes. No ha plogut en quantitats majúscules, ni s'ha posat fi a la sequera, però després de dos anys nefastos l'aigua de les últimes setmanes és molt benvinguda, sobretot tenint en compte que ha plogut bé.

Amb això, s'espera que les oliveres de casa nostra tinguin prou aigua per anar tirant els pròxims mesos. Si plou més, millor, però és important que si el cel es torna a obrir, no ho faci en forma de trombes d'aigua o calamarsa. D'aquesta manera, ara per ara l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, l'IRTA, és optimista de cara a millorar la producció d'oli a finals d'any.

PREVEURE LES NECESSITATS D'AIGUA

Un IRTA que ha celebrat a les instal·lacions de Constantí la cinquena taula institucional del Camp de Tarragona en els darrers anys. Davant diversos agents i institucions del territori, l'institut ha aprofundit en els detalls dels nous projectes per lluitar contra el canvi climàtic. Destaca el RegAssist, amb col·laboració amb el Departament d'Agricultura i que es farà a tota Catalunya.

Aquest projecte, que ja es troba en fase de contractació de personal, començarà a donar resultats a finals d'any. Mitjançant tècniques de teledetecció i un estudi del consum d'aigua esperat al territori, es podrà determinar amb antelació quina aigua necessitaran els conreus. No hi ha aigua per tothom i el RegAssist ha d'ajudar a trobar l'equilibri òptim.