La Conca de Barberà busca pastors

A la Conca de Barberà ha començat la primera edició d'un curs per aprendre l'ofici de pastor. Es tracta d'una formació inicial on els participants aprendren els aspectes més bàsics d'aquest ofici que s'està perdent. Concactiva, a través de l'Escola del Paisatge del Museu Terra, l'ha tirat endavant amb l'esperança de preservar l'ofici i que gent que hi estigui interessada es pugui animar a treballar-hi 

De fet, Concactiva té com a objectiu, al seu pla estratègic, fomentar la ramaderia extensiva i, de retruc, donar sortida als productes que se'n puguin derivar. Així, un dels projectes que s'està estudiant és la creació d'una formatgeria, que se sumaria a la resta de vivers agroalimentari de l'organisme.

El curs, totalment gratuït, ha tingut una gran rebuda, amb més de 20 participants. A la sessió d'aquest dimecres, la Mireia, pastora de Solivella, explica amb el seu ramat, aspectes relacionats amb la sanitat i l'alimentació. Ella, i dos pastors més, s'encarreguen de la formació. Assegura que ells també aprenen de l'experiència i preguntes dels participants. 

Hi ha alumnes totalment verges en la matèria, mentre que n'hi ha d'altres que tenen molt clar el seu objectiu. És el cas del Pere, que vol pasturar els boscos amb vaques com a mesura antiincendis. El curs de pasturatge i ramaderia extensiva tindrà una durada de 24 repartides en tres setmanes. Es tracta de l'únic curs inicial de pastor que es fa a Catalunya.