La Canonja es retira com a acusació al cas IQOXE

L'Ajuntament de La Canonja no serà acusació particular en el judici contra IQOXE i tres directius per l'accident del gener del 2020 que va causar 3 víctimes mortals i nombrosos desperfectes. Tal com va avançar el digital Portaenrere, dijous el ple municipal va ratificar el decret d'alcaldia pel qual l'administració local abandona el procediment. Es va aprovar amb els 10 vots a favor dels regidors socialistes, dues abstencions de Som Poble i el vot en contra del regidor d'Esquerra.

L'alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, que ha declinat fer declaracions, explicava en seu plenària que l'informe d'un advocat els recomanava no continuar en la causa ara que entra en la fase de peticions penals. Muñoz diu que ells no entraran en el que es demani als encausats. Tot i això, responent a les crítiques de l'oposició negava que l'acció de l'Ajuntament esdevingui un frau o un gest covard.

Fa fa més de 3 anys de l'accident, però el judici continua a la llista d'espera. De fet, el president de l'Audiència de Tarragona apuntava que encara tardarà uns dos anys en celebrar-se. Recordem que el juny passat, la jutgessa va emetre l'auto d'acusació que manté la imputació per IQOXE i tres responsables de l'empresa després de concloure que es podrien haver comès tres delictes arran de l'explosió. 

PENDENTS DE LES ACUSACIONS

Per tant, això encetava l'actual estadi, que és quan la Fiscalia i les acusacions han de presentar els seus escrits d'acusació.  Amb la sortida de La Canonja, hi ha ara personades 11 acusacions particulars i 2 de populars. Fonts de l'Ajuntament de Tarragona asseguren que aquest pas al costat no farà variar la seva postura i que es mantindrà la demanda de 25 anys de presó per als directius de l'empresa química. El que sí que ha canviat des de l'entrada del nou govern socialista és que la representació del consistori tarragoní es va derivar a l'advocat David Rocamora, en substitució dels propis serveis jurídics de l'Ajuntament.

D'altra banda, la petició de la CUP s'enfila fins als 39 anys de presó, 13 per a cada responsable. IQOXE, per la seva part, va presentar un recurs a l'auto d'acusació demanant l'absolució.