La Mare de Déu de Valldossera torna a l'Arquebisbat després d'un periple de pel·lícula

L'Arquebisbat de Tarragona ha recuperat la figura de la Mare de Déu de Valldossera. És una peça de gran valor històric i artístic que data del segle XIV i que va ser robada després de la Guerra Civil de l'església de Santa Maria de Valldossera, a l'Alt Camp.

La casualitat va fer que la historiadora de l'art Francesca Español localitzés l'escultura en un antiquari de Barcelona.

El periple de la Mare de Déu de Valldossera va acabar quan l'antiquari Albert Palau, que la va comprar sense saber que era robada, va acabar cedint-la gratuïtament a l'Arquebisbat.

Mare de dix

La peça és testimoni de la influència de l'escultura llenguadociana a Catalunya i del potencial d'aquesta escola francesa, sovint oblidada en favor de l'art parisenc.

Un cop l'Arquebisbat va recuperar la imatge, es va començar a estudiar la seva restauració, ja que estava molt malmesa.

Una de les parts més laborioses d'aquest procés ha estat la de treure el guix injectat en la restauració maldestre que es va fer després de la Guerra Civil.

La imatge final no conserva la policromia original, sinó que té un to torrat que recorda les adversitats que ha superat aquesta Mare de Déu que, ara, també és màrtir.