La sequera deixarà una collita de cereals nefasta

Els agricultors del Camp de Tarragona preveuen una collita de cereal pèssima per la sequera. Encara falten uns mesos per començar a segar, però la falta de pluges ha frenat i molt el creixement dels cultius, fins al punt que en algunes finques les plantes ja no faran espiga.

Ens fixem en la situació especialment greu que arrossega l'Espluga de Francolí, on ja porten 8 mesos de talls nocturns d'aigua a les cases per la sequera. Doncs bé, lluny de resoldre's, en els darrers mesos s'ha agreujat. Aquí recollim les precipitacions des de principis d'any:

Pantalla pluja

Només hi ha hagut 13 dies de pluja i, atenció, perquè només en 3 ocasions s'han superat els 5 litres per metre quadrat.  En total, en gairebé 4 mesos tan sols s'han acumulat 42 litres per metre quadrat. I això és poc o molt? Doncs, ras i curt: poquíssim. L'any passat ja portàvem 137 litres i el 2020 encara més; llavors, es van registrar fins a 261 litres per metre quadrat. Ara amb el mateixos dies, només ha plogut un 16% del que es va acumular en el mateix període d'ara fa dos anys. I això ho pateixen tots els cultius, però on ja és realment palpable és en el dels cereals, com dèiem.

LA COLLITA CAURÀ EN PICAT

A simple vista, podem veure com els camps de cereals tenyeixen el paisatge de la Conca de Barberà de verd. Aparentment, és l'estampa de cada any. Però si ens hi fixem bé, comprovarem com els cultius manifesten una realitat: la sequera és especialment greu. L'ordi, per exemple, hauria d'estar ben crescut i hauria d'onejar al ritme del vent. La tònica general és una altra i veure clapes com aquestes s'ha convertit en habitual. Ha plogut ben poc, menys de 43 litres en els darrers 4 mesos a l'Espluga, i se suma al darrer any en què l'aigua ha brillat per la seva absència.

Pel cap baix, en un 30% dels camps la producció serà nul·la, segons explica l'agricultor Joan Saumell. Se'n podrien salvar algunes varietats de cereals més tardanes, però si no plou, el balanç serà el mateix.

De cara al juny, hauria de començar la campanya de la sega i, a un parell de mesos vista, alguns ja parlen de la pitjor collita que recorden. El problema, més enllà d'un any anecdòtic, és que el darrer any ja va ser fluix i el que preocupa és que la sequera d'aquest 2023 no sigui una excepció i esdevingui la mostra del clima que vindrà.