La dualitat Junts-PDeCAT, principal protagonista de la presentació de llistes

Una de les principals incògnites dels darrers mesos era conèixer com es presentaria als comicis l'espai post-convergent, amb el PDeCAT com a posseïdor dels drets electorals procedents de les eleccions del 2019, i Junts per primera vegada com a partit polític oficial en unes municipals.

Tot i que en alguns municipis s'ha arribat a acords, a la majoria dels principals del territori s'hi presentaran amb llistes separades, amb Junts per una banda i la coalició Ara Pacte Local per l'altra.

És el cas de Tarragona, on la irrupció de  Tarragona Ara Pacte Local, amb l'advocada Mar Giné al capdavant, farà que aquesta gaudeixi dels drets electorals obtinguts per Junts per Tarragona el 2019. Ho farà per davant del candidat de Junts, Jordi Sendra.

ALCALDES SENSE DRETS ELECTORALS

Una situació encara més significativa és la que es donarà a Vila-seca, ja que qui no gaudirà dels drets assolits serà la formació que encapçala l'alcalde Pere Segura, guanyadora l'any 2019, que es presentarà sota la marca de Junts. Així serà després que Ara Pacte Local hagi acabat presentant una candidatura encapçalada per Convergents Vila-seca i el seu alcaldable Antoni Giraltó.

Un altre alcalde que no gaudirà de drets electorals serà Josep Andreu a Montblanc. Això es produeix per la sortida d'Andreu d'Esquerra Republicana i la seva integració a Junts. Uns drets que seran per a Marc Vinya que, tot i liderar una formació amb el nom Junts per Montblanc, està integrada dins del PDeCAT.

Tampoc podrà heretar els drets electorals, tot i ser regidor ara mateix, el candidat de Junts a Torredembarra, Xavier Suárez, ja que aquests recauran en la candidatura d'Ara Pacte Local.

Uns drets que sí que tindrà a Altafulla Natàlia Sanz al capdavant d'Ara Altafulla. Es beneficiarà del pacte en l'àmbit nacional de la seva formació amb el PDeCAT. Junts també presentarà candidatura amb l'actual regidora, Eva Martínez, al capdavant.

CANVIS DE FORMACIÓ

Una altra de les imatges que deixaran aquestes eleccions són els diferents canvis de formació d'alguns dels caps de llista d'ara fa quatre anys. Al canvi de Josep Andreu d'Esquerra a Junts a Montblanc, se li uneix com a més destacat el de Rubén Viñuales a Tarragona. Viñuales passa a ser l'alcaldable del PSC després de ser el cap de llista el 2015 i el 2019 de Ciutadans.

Un altre canvi destacat serà el de Pere Granados a Salou. L'actual alcalde no canvia de partit, el grup municipalista FUPS, però sí de socis de coalició i de marca principal de la seva candidatura, passant de Junts el 2019 al PSC aquest 2023.

VOX TRIPLICA CANDIDATURES

Per últim, cal destacar la multiplicació de llistes del partit d'extrema dreta VOX als principals municipis. El 2019 només va presentar candidatura a Tarragona i Salou, on va assolir més del 4% dels vots. Aquest 2023, a més d'aquestes dues ciutats, presenta llista a altres municipis com Vila-seca, Valls, Constantí i Torredembarra, on la candidatura l'encapçalarà l'actual regidor Javier Ramírez.