Es frena l'augment dels preus

El mes de març es tanca amb una inflació de tan sols el 2,1% a la demarcació de Tarragona després d'un any de forts increments, fins i tot per sobre de l'11% l'estiu passat. La tendència a Catalunya és semblant, amb una inflació del 3,1%. Des de l'estiu del 2021 que els preus no pujaven tan poc.

Els preus, en conjunt, no han augmentat durant el març a la demarcació de Tarragona, ja que la variació mensual és del 0%.  Això sí, d'un any a l'altre, tot s'encareix, però ara ho fa a un ritme més lent, ja que l'Índex de Preus del Consum (IPC) ens deixa l'increment més baix dels darrers mesos.

HABITATGE I ALIMENTS, LA CARA I LA CREU

Pantalla variacio anual

Variació anual dels preus a la demarcació de Tarragona (Font: INE)

Aquesta moderació dels preus es concentra, sobretot, a les despeses associades a l'habitatge, aquest grup experimenta una reducció del 18,5%. Destaca la baixada de l'electricitat i, una mica menys, del gasoil. De fet, els carburants són més econòmics ara que al març de l'any passat que, recordareu, va ser quan apuntar realment a l'alça amb l'esclat de la guerra a Ucraïna.

El grup que més s'encareix d'abril a març és el de les begudes alcohòliques, mentre baixen els preus de l'habitatge o els transports. Tot i això, si fem la comparativa anual, els aliments continuen disparats. Ho veiem, sobretot, amb la comparativa anual. La cistella de la compra d'aquests productes ens costa ara gairebé un 17% més. És significatiu l'augment del preu dels llegums i hortalisses, ja que han incrementat més el preu ara que durant el març del 2022.

Finalment, la inflació subjacent, que no té en compte la variació de l'energia i els aliments, és del 7,5% a l'Estat, una dècima menys que el mes anterior, però el doble que l'any passat.