500 milions per construir una ecoplanta a partir de l'any vinent

El polígon petroquímic nord s'ampliarà a partir de l'any vinent amb una instal·lació pionera a l'Estat. El 2023 podria començar la construcció d'una planta de producció de metanol a partir de residus sòlids urbans. Es calcula que serà necessària una inversió d'uns 500 milions d'euros, dels quals una part estaran finançats per la Comissió Europea.

L'ecoplanta és un dels set projectes seleccionats en la convocatòria de Fons d'Innovació a gran escala i l'únic a l'Estat. Hi aportarà 100 milions d'euros en una inversió global que ronda els 500 milions. 

Europa premia la iniciativa d'Agbar, Enerkem i Repsol per la capacitat de reduir les emissions de carboni i per l'aposta en l'economia circular.

La instal·lació, que s'ubicarà al terme del Morell, transformarà els residus sòlids urbans que ara no es reciclen per elaborar metanol circular i biometanol. De 400 mil tones de residus s'obtindran 240 mil tones l'any de metanol. Es calcula que la nova tecnologia, només existent al Canadà, permet recuperar el 70% del carboni dels residus i en 10 anys un estalvi de 3,4 milions de tones equivalents de C02.

Posada en marxa el 2026

Per això, des de l'Ajuntament del Morell es veu amb bons ulls aquesta iniciativa i s'hi ha donat suport. El govern local considera molt rellevant que arribin inversions en un moment com l'actual i a més que sigui una indústria química diferent. 

El projecte no és nou al Morell perquè ja fa uns anys que se'n parla, però l'impuls de la Comissió Europea apropa el projecte ja cap a la fase d'execució amb l'objectiu que entri en funcionament el 2026. S'estima que crearà 200 llocs de treball i es necessitaran uns 700 operaris en la fase de construcció. 

Una vegada en funcionament, la planta s'abastirà dels residus urbans, però també necessitarà aigua, electricitat, hidrogen i oxigen per tal de d'obtenir el producte químic reciclat. Un dels altres motius que ha portat la Comissió Europea a finançar el projecte és perquè serveixi d'exemple i la instal·lació pugui replicar-se a altres llocs.