Treballadors i usuaris de residències, primers a rebre la vacuna

El govern espanyol preveu tres fases de vacunació i 18 grups de població que marcaran la prioritat a l’hora d’anar subministrant la vacuna del coronavirus. Les dosis s’administraran a partir de finals de gener. Els primers que rebran la vacuna són usuaris i treballadors sanitaris de residències de gent gran i discapacitats. Després serà la resta del personal sanitari i les persones que pateixen més depenència. Aquesta primera fase de vacunació serà fins al març i es preveu arribar a més de dos milions de persones.

La segona fase anirà d’abril a juny i la tercera, de juliol fins a finals d’any. En els pròxims dies es donarà a conèixer la prioritat de la resta de grups de població.

La vacuna del coronavirus serà gratuïta i no serà obligatòria. Per distribuir-la es faran servir els 13.000 punts de vacunació que ja hi ha al sistema de salut pública. En el cas de Catalunya seran els Centres d’Atenció Primària. El funcionament serà el mateix que una de les vacunes que ja es distribueixen a través de la xarxa de salut pública.

Espanya adquirirà, en total, 140 milions de dosis que podran cobrir a 80 milions de persones. Amb coordinació amb la Unió Europea ja s’han tancat contractes amb sis farmacèutiques de les quals tres ja tenen la vacuna molt desenvolupada. La vacuna del coronavirus serà la quinzena que passarà a formar part del calendari de vacunació del sistema de Salut.