×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 367

Esclat de cultura popular per la Festa del Quadre

La celebració de la Festa del Quadre a Torredembarra implica petits i grans. De fet, el seguici tradicional infantil va ser el primer a prendre protagonisme. La vigília del dia gran que commemora el miracle de Santa Rosalia fins a vuit elements del mateix van prendre el carrer.

Ball de Diables, Virgilieta, ball de Bastons, Patatuf i Cercolets, acompanyats per la canalla de les dues colles castelleres, que també van actuar. La cercavila festiva va donar el tret de sortida a la festa omplint de cultura popular els carrers de la Torre.

L’endemà, el dia gran de la celebració la imatge es va repetir, aquest cop amb els elements adults del seguici festiu. El Ball de Diables va ser l’encarregat d’obrir una processó del Quadre pels carrers del nucli històric que va introduir petits matisos respecte edicions anteriors.

DDR QUADRE2

Aquest cop, el Quadre amb la imatge de la santa no va sortir fins després d’ofici. Ho va fer per encaminar-se fins a cal Saya, la casa del carrer Ample. Allí la tradició situa el cos central de la llegenda segons la qual, l’arribada del Quadre a la Vil·la va deslliurar aquesta de l’epidèmia de pesta que estava patint. Des de llavors, ara fa més de 300 anys, que en agraïment, el poble de Torredembarra li dedica aquesta festa a la seva patrona.

Per davant la imatge del Quadre van desfilar els elements del seguici participants de la processó. La Mulassa, els balls de Serrallonga, Bastons, Pastorets, els gegants i els nans amb els seus vestits nous, van reverenciar la imatge.

També ho van fer els integrants de les colles castelleres dels Nois de la Torre i Xiquets de Torredembarra abans que la Coral Santa Rosalia interpretés els villancets dedicades a la santa. Una imatge que es va repetir a diferents punts del recorregut de la processó.