La Tabacalera en 10 anys, un projecte de 112 milions d'euros

La Tabacalera es transformarà en el principal centre cultural i social de la ciutat de Tarragona. Avui s’ha presentat el projecte definitiu del què serà aquest espai. L'any vinent es a terme la primera fase que permetrà que utilitzar ja alguns espais. 

El projecte per la Tabacalera contempla una inversió global de 112 milions d’euros a desenvolupar en 10 anys. Les actuacions es dividiran en vuit fases, la primera de les quals ja s’executarà l’any vinent amb una partida de 400 mil euros a càrrec de l’Ajuntament de Tarragona. Amb aquests diners es solucionaran problemes de seguretat i accessibilitat per poder començar obrir l’espai a la ciutadania. La peça principal de tot plegat serà una gran plaça on hi haurà el Museu Nacional Arqueològic i la Biblioteca Pública que passarà a tenir set mil metres quadrats i es convertirà en Biblioteca Provincial. Aquest equipament serà el primer en posar-se en marxa.

Per primera vegada aquest projecte ha estat consensuat per l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat. De fet Ministeri de Cultura i el govern català són les dues administracions que més diners han d’aportar al projecte. Des del consistori es valora molt positivament que durant els 10 anys d’obres no hagi d’estar tancat tot aquest espai.

En aquest espai també es farà el Museu d’Història de la Ciutat, un Centre Cívic pel barri i el Centre de Creació Contemporània i diversos espais per usos mixtes. A banda, es rehabilitarà l’Avinguda de la Independència en una Rambla Comercial dedicada a la cultura on es crearà un mirador pel Riu Francolí i es farà una passarel·la de vianants per travessar el riu. Tot plegat vol ser una gran àgora dedicada a la cultura i a la societat.

El jardí vertical s’eliminarà però les cobertes dels edificis seran enjardinades. Abans de l’estiu es constituirà una comissió amb tècnics que funcionarà com a ens gestor de l’espai de la Tabacalera.