Josep Andreu pren la iniciativa i deixa la presidència del Port de Tarragona

Josep Andreu deixa el seu càrrec com a president del Port de Tarragona. Andreu li va comunicar ahir al nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. D'aquesta manera es posa punt i final als rumors que apuntaven que el nou govern no voldria renovar a Andreu al càrrec per la seva poca vinculació amb el PDeCAT. A hores d'ara sonen alguns possibles noms per subsituir-lo, com Quim Nin o Jordi Jané.

Josep Andreu ha pres la decisió de deixar el port de Tarragona i així li ho va comunicar al conseller de Territori, Damià Calvet, personalment. També ho va dir al consell d'administració de l'Autoritat Portuària. D'aquesta manera ha estat ell el que ha pres la iniciativa, tot i que era un secret a veus que l'actual govern de la Generalitat no comptava amb ell per seguir al capdavant del port tarragoní. Andreu no és afiliat al PDeCAT i aquest ha estat un escull en la relació més recent entre ell i el partit. Andreu, en un comunicat, explica que aquesta decisió la va prendre a principis d’any però que per ètica i lleialtat institucional, s’ha esperat a comunicar-la a la formalització del nou govern de la Generalitat.

Josep Andreu va arribar al càrrec al febrer del 2011, amb l’inici del mandat d’Artur Mas i avalat pel llavors conseller de Territori Lluís Recoder . Ara Andreu considera que ha arribat el moment de tancar aquesta etapa professional i retornar al sector privat, d'on provenia.

Sempre ha mantingut un perfil polític baix i no ha participat en l'activitat pública ni de CiU inicialment ni ara tampoc del PDeCAT. Les xifres econòmiques, però, avalen la seva gestió. El port va tancar el 2017 amb les millors xifres dels últims 10 anys i durant la seva presidència el turisme de creuers va arrencar i s'ha consolidat. La seva gestió també s’ha centrat en l’activitat entre l’administració portuària i la ciutat. Són exemples la nova passarel·la del Miracle o la reforma del passeig marítim. Precisament l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, després de conèixer la decisió de Josep Andreu, li va agrair a través d’un tweet la feina feta.

De moment encara no es coneix qui serà el seu substitut. A hores d’ara sona amb força el nom de Quim Nin, el ja exsecretari general del Departament de Presidència i exdelegat del Govern a Tarragona. Però sobre la taula també hi ha un altre nom el de l’exconseller d’Interior Jordi Jané. Aquests són, a hores d'ara, els millors situats en la cursa. En els propers dies el nou govern donarà a conèixer el nom. Josep Andreu ja ha mostrat la seva disponibilitat per acordar un traspàs formal i ordenat.