La Catedral de Tarragona obre una nova etapa d'excavacions

La sala axial, situada al límit nord del recinte de culte imperial romà, on es troba l'actual catedral de Tarragona, serà un dels punts principals on se centraran la nova fase d'excavacions del subsòl de temple, la tercera des de l'any 2005. Es tracta d'un espai envoltat de murs romans de fins a dotze metres d'alçada i emmarcat dins de l'edifici dels canonges, seu del futur Museu Diocesà.

És per això que les intervencions, que es duran a terme l'any 2024, permetran dotar al nou projecte museogràfic d'un continent excepcional per tal d'aprofundir en el desenvolupament de l'espai des de l'època romana fins als nostres dies.

Un projecte quadriennal de noves excavacions que s'allargarà fins a l'any 2025 i que, a més de la sala axial, treballarà en el subsòl de tota la part nord del temple. Així, l'any vinent es duran a terme nous treballs a la sala de l'exedra, després dels finalitzats amb la seva museïtzació l'any 2016. L'any 2025 serà el torn de les excavacions als jardins de la capella de Santa Tecla, recentment adequats després d'anys convertits en un magatzem lapidari.

El conjunt de treballs també vol obrir noves portes al futur, amb una sèrie de prospeccions geofísiques que es duran a terme aquest mateix mes de desembre. Entre aquestes destaquen les que es faran al presbiteri de la Catedral a la recerca de l'antiga catedral visigòtica i a l'exterior, al carrer de Sant Pau, que podrien donar una nova dimensió de la sala axial, que acull en el seu subsòl un dels temples situats al recinte de culte imperial.

Tot en un projecte coordinat per l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i el Museu Diocesà pressupostat en 360.000 euros i que ha rebut finançament tant de la convocatòria de projecte quadriennal del Departament de Cultura de la Generalitat com de l'Ajuntament de Tarragona i empreses privades com Repsol i la Fundació Privada Mútua Catalana.