L'abocador marí

No és una activitat d'oci estival, tot i que és el segon any que es realitza coincidint amb la festivitat de Sant Magí. I no són monitors o alumnes de jocs nàutics; es tracta d'una cinquantena de voluntaris de l'associació Al Camp Residu Zero, que van capbussar-se a la platja del Miracle de Tarragona per retirar de tot i res agradable en aquell entorn. La brossa subaquàtica és la mateixa que podem trobar-nos a la sorra, però amb una diferència per a la reflexió, que retirar-la de l'aigua és molt més difícil.

Els equips de neteja municipals treballen a la vora del mar mentre quantitats incalculables de plàstics i altres materials suren o s'enfonsen enmig d'un ecosistema marí que pateix directament les conseqüències.

Ni la platja és un abocador ni la tassa del vàter, el contenidor màgic de les llars. Una burilla, per exemple, contamina 15 litres d'aigua, mentre que espècies d'aus i peixos moren en confondre els plàstics amb almenys. La sortida va comptar amb l'ajut del club Buceo Mar de Hielo i el Port de Tarragona.

mar 16 agost

Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la col·laboració del club de busseig Buceo Mar de Hielo i del Port de Tarragona.

Amb esforç, omplen els sacs de deixalles; l'acció és útil, pràctica, però especialment simbòlica amb l'objectiu de remoure pensaments entre bona part de la ciutadania que no fa bon ús de l'entorn.

L'octubre passat, EMATSA va engegar una prova pilot per reduir l'arribada de residus al mar instal·lant xarxes a les canonades. Des d'Alt Camp Residus Zero afirmen que encara és aviat per saber si l'assaig ha estat positiu, ja que no poden saber si la brossa recollida ara és o no recent.