Estudien si l'Espluga podria ser òptima per a l'all de Belltall

La falta de productors i d'un relleu generacional ha fet que l'all de Belltall busqui noves possibilitats per sobreviure i nous llocs on es pugui plantar en situacions òptimes. La Fundació Miquel Agustí, dedicada a la recerca en el sector agrari, està executant proves per concloure si seria viable cultivar aquesta varietat fora del seu espai original. Tot plegat es fa de la mà de Sven Rock, impulsor de Lligams Orgànics, un projecte d'agricultura regenerativa. 

Per fer-ho s'ha triat l'Espluga de Francolí com un dels principals camps de proves per concloure si les seves condicions climàtiques, similars a Belltall, podrien permetre el cultiu d'aquest producte. No és el primer cop que es fa aquesta prova, ja es va realitzar durant l'anterior temporada, però els resultats no van ser concloents a causa de l'any excepcional de sequera que s'ha viscut.

Això permetria ampliar el nombre de productors que treballen aquesta varietat, actualment única del municipi de Belltall. En aquesta localitat de la Conca de Barberà, a més, també s'ha fet la primera plantació de gran extensió en una finca experimental i que també coordina l'agricultor Sven Rock.