La Costa Daurada creix de la mà d'Irlanda

3 de cada 10 passatgers de l'Aeroport provenen d'Irlanda o s'hi desplacen. En tan sols 4 anys, aquest país ha augmentat el nombre de passatgers un 52% i és el segon mercat en ordre d'importància. Només el supera el Regne Unit que, amb 600.000 viatgers, suposa més de la meitat del pastís.

L'aposta per Irlanda ha estat especialment forta des de l'esclat de la guerra a Ucraïna amb la intenció de contrarestar el tancament del mercat rus. I està tenint resultats. L'any passat les tres rutes amb aquest país van registrar 280.000 usuaris, mai abans havien estat tants. Del 2005 i el 2008 també havia estat una bona època, però ara consolida la tendència a l'alça.

L'AEROPORT RECUPERA LES XIFRES PREPANDÈMIQUES

AEROPORT 1

Principals creixements durant el 2023 a l'Aeroport de Reus (Font: AENA)

El 2023 hi ha hagut un 20% més de passatgers irlandesos que l'any anterior. Sobretot, incrementa la connexió amb Shannon, un 60%, Cork ho fa un 28% i Dublin un 10%. L'altre fort increment de la temporada el protagonitza la ruta amb Londres que va sumar vora un 60% més de passatgers l'any passat.

La qüestió és que la suma de les destinacions britàniques i les irlandeses permeten a la Costa Daurada recuperar-se plenament de la pandèmia. En total, el nombre de passatgers va créixer un 15% en comparació al 2022. S'han ha registrat 1.045.419 viatgers, tan sols un 0,1% menys que abans de la crisi sanitària. Pel que fa al número d'operacions, els darrers 12 mesos també han estat millors que el 2022 amb un increment de poc més del 2% i superant els 20.000 moviments.

ENGUANY ES PREVEU CRÉIXER

També és cert que el territori no surt de l'estacionalitat de l'estiu. Els mesos més forts  a les instal·lacions aeroportuàries van ser agost, juliol i setembre, per aquest ordre, tot i que l'activitat s'estén d'abril a octubre, és a dir, durant 7 mesos.  Per nombre de passatgers, l'Aeroport de Reus és el 23è de l'Estat i a Catalunya està per sota del Prat i Girona. Tot i això, el de la Costa Brava s'ha refet pitjor del sotrac pandèmic i ja no dobla les xifres del de la Costa Daurada. I, si es confirmen les previsions, aquest 2024 ha de ser un any de record perquè s'oferiran un 16% més de places. Ryanair i Jet 2 van preveure créixer un 10% aquesta nova temporada.