Els preus pugen un 2,6% el 2023 a Tarragona, per sota de la mitjana catalana

Els preus van augmentar un 2,6% l'any passat a Tarragona. És la demarcació catalana on menys ha pujat l'IPC, ja que al conjunt del país l'increment ha estat del 3,2%, per sobre de la mitjana espanyola. La baixada del preu de l'energia modera la inflació després de dos anys consecutius de forta escalada. 

La realitat, però, és que el cost de la vida s'ha encarit gairebé un 16% els darrers 3 anys a casa nostra. Només cal recordar que l'any passat la pujada de l'IPC va ser del 5,5% i el 2021 encara superior, del 7%.

HOSTALERIA I ALIMENTS DISPARATS

Durant els darrers 12 mesos, qui ha empès els preus a l'alça són els serveis turístics i d'allotjament, els aliments i les begudes. En un any de sequera, hem notat com ens ha pujat el tiquet de la compra amb oli, llegums, hortalisses, carn o fruita. Els olis s'han disparat un 38,4% en només un any. Segons l'estadística, la cistella d'aliments que el 2020 ens costava 50 euros ara s'enfila fins als 64.    

WhatsApp Image 2024 01 12 at 13.42.42

Per mirar el costat positiu, l'economia domèstica es veu alleugerida aquest hivern a l'hora d'engegar la calefacció. És cert que el fred ha tardat en arribar, però aquest desembre l'electricitat, el gas i altres combustibles ha resultat un 17% més econòmica que el Nadal anterior. De fet, en termes globals, les despeses relacionades amb l'habitatge són l'únic gran grup que baixa.

L'energia més econòmica no es reflecteix encara en la mobilitat. El transport públic urbà a Catalunya és vora un 14% més car i l'interurbà ha pujat un 6,5%. Pel que fa a la variació mensual, al desembre el que més s'ha encarit a Tarragona és tot el relacionat amb l'oci i la cultura.