Últims serrells per obrir el túnel del Coll de Lilla

El compte enrere ja està iniciat. Falta ben poc perquè s'obri el túnel del Coll de Lilla i l'autovia A-27, després de molts anys de retard, connecti l'Alt Camp amb la Conca de Barberà. Aquests dies els operaris ultimen els darrers retocs. L'obra civil està pràcticament acabada. Al costat de Valls, realment, la imatge és la d'una infraestructura que sembla a punt per veure rodar els vehicles.

On hi ha més feina per fer és a l'altra banda, a Montblanc. A l'esquelet de l'autovia falta dibuixar-li els carrils, a més d'altres elements de senyalització. Aquí els treballadors hi instal·len ara les barreres de seguretat i també s'hi ha d'acabar de construir una de les rotondes d'enllaç amb Lilla. A l'exterior, més enllà d'això, només queda pendent completar les pantalles acústiques i plantar vegetació als talussos. 

AQUESTA TARDOR

DDR1 Peça Obres Tunel coll de Lilla

Ara bé, a dins el túnel, les tasques es basen, sobretot, en acabar d'instal·lar els equips elèctrics i de seguretat. Quan tot això estigui acabat i es netegi la via, l'obra de l'A-27 estarà ja enllestida. Quan serà la inauguració? A la fi i al cap, és el que més pot interessar a la ciutadania. La qüestió, però, és que, de moment, oficialment no hi ha data confirmada. La Ministra no es mullava a finals del 2022.

I el Ministeri, consultat novament per Tac12, continua amb la mateixa ambigüitat ara i tan sols assegura que estarà acabada l'autovia enguany. Tot i això, extraoficialment la previsió era finals de setembre o inicis d'octubre, com ja apuntàvem fa un any quan vam circular pel túnel per primera vegada. A hores d'ara, sembla poc probable que l'obertura del túnel sigui en menys d'un mes. Ara bé, tampoc podem obviar que l'interès polític també hi entra en joc, i més quan es tracta de la inauguració d'un projecte històric. Així, la velocitat dels treballs pendents, que són pocs, podria augmentar més o menys, en funció de les agendes de Madrid.