Més nits tòrrides i tropicals aquest juliol

Les nits tropicals han arribat per quedar-se. Durant aquest mes de juliol les altes temperatures nocturnes s’han notat sobretot a la costa. Ho exemplifiquen les dades aportades per les estacions de Tarragona o Torredembarra del Servei Meteorològic de Catalunya.

En ambdós casos, només en dues nits del que portem de juliol les mínimes registrades han quedat per sota els 20 graus, el llindar que identifica les nits tropicals. De fet, s'han registrat 4 i 3 nits tòrrides, respectivament, per sobre dels 25 graus. Comparativament, són dades que no difereixen gaire de les registrades l’any passat, però que sí marquen una tendència a l’alça d’unes mínimes que han augmentat un parell de graus de mitjana.

De mitjana, la mínima a Tarragona ha estat de 23,9 ºC i a Torredembarra de 23,7 ºC

L'AMPLITUD TÈRMICA, MÉS GRAN A L'INTERIOR

pantalla temperatures mapa

Gràfic amb les màximes registrades i les mínimes més altes de l'1 al 18 de juliol. Font: Servei Meteorològic de Catalunya i del Centre Meterològic de l'Alt camp.

A l’interior, l’efecte de les nits tropicals també s’ha notat durant aquest mes. A Valls, 10 de les nits d’aquest juliol han estat tropicals, igual que a Constantí. Diferent és la situació a l’Espluga de Francolí on el fenomen és més anecdòtic -només cinc nits-, però també significatiu si ho comparem amb l’estiu passat, on durant els primers dies de juliol només es va registrar una nit tropical.

A l'Espluga l'amplitud tèrmica és 6 graus superior que a Tarragona o Torredembarra. A la Conca, la diferència entre dia i nit ha arribat a ser de 20 ºC

En contrapartida, l’Espluga va superar ahir els 39 graus de màxima. Una xifra que reforça un contrast tèrmic destacable entre nit i dia, a diferència d’altres punts del territori on l’amplitud tèrmica s’ha reduït precisament per l’augment de les mínimes. En general, les màximes mantenen valors propers als 30 graus, que és similar a l’estiu passat. Els experts adverteixen que, malgrat les variacions anuals, la tendència apunta a l’alça.

Partint de les estadístiques, la previsió que fan els experts pel que queda d’estiu no seria gaire refrescant; la calor continuarà. Més enllà d'això, els experts també adverteixen que a finals d’estiu, l’escalfor de l’aigua del Mediterrani, juntament amb l’arribada de vent de Llevant, pot derivar en episodis tempestuosos com el que ja es va viure l’any passat per Sant Tecla.