La promoció d'habitatges de nova construcció, per sota les necessitats



El nombre d'habitatges de nova construcció a la venda o per llogar és insuficient per atendre les necessitats de la demanda a Catalunya. Un estudi de l'oferta d'aquest tipus d'habitatge impulsat per l'Associació de Promotors xifra la producció d'habitatges durant el 2022 en l'àmbit català en 928 promocions d'obra nova, amb poc més de 8.000 habitatges en venda. L'oferta se situa especialment a Barcelona. De fet, a les comarques de Tarragona només hi trobem 81 promocions, amb un total de 2.084 habitatges, dels quals, el 33% encara estant a la venda. A la demarcació a més, la diferència entre les destinacions turístiques de la Costa Daurada i les d'interior és substancial. Les primeres concentren la major part de l'activitat mentre a les d'interior fa anys que no hi ha moviment.

INCREMENT DELS COSTOS DE CONSTRUCCIÓ

A Tarragona ciutat l'estudi ha registrat 11 promocions, amb un total de 517 habitatges. Una quarta part d'aquests encara estan a la venda. De mitjana, durant l'any 2022 el preu de venda s'ha mantingut relativament estable, sobre els 3.600 euros per metre quadrat de superfície útil. A escala provincial, la mitjana dels preus es situa als 2.950 euros, només per sobre la província de Lleida. Els promotors adverteixen, però que, fins al moment, l'increment dels costos de producció els han assumit els constructors i no han repercutit en els preus.

L'estudi també alerta sobre la manca d'habitatges de protecció oficial. Especialment a la demarcació de Tarragona, l'Associació de Promotors fa notar que en els últims quinze anys la inversió en aquest tipus d'habitatge ha estat gairebé nul·la. Adverteixen que sense intervenció de les administracions públiques, la construcció d'aquest model d'habitatge és inviable pels promotors privats.