×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 354

Sense acord per augmentar el cabal del riu Siurana

La Taula del Siurana no aportarà una solució unitària a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per augmentar el cabal ecològic del riu. No hi ha hagut acord entre regants, ecologistes i Agència Catalana de l'Aigua per a elevar la proposta feta per aquesta darrera, que preveia augmentar el cabal del riu a entre 50 i 100 litres per segon, quan ara en prou feines en té 20. Sí que es presentarà com al·legació al nou Pla Hidrològic, però la possible solució s'allargarà en el temps.

El cabal que ha de tenir el riu Siurana el decidirà finalment de manera directa la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Així serà després que la vuitena edició de la Taula del Siurana-Riudecanyes, celebrada aquest dijous a Tarragona, hagi acabat sense acord entre les parts implicades.

Aquestes, comunitat de regants, grups ecologistes, institucions del Priorat i l'Agència Catalana de l'Aigua tenien fins al proper dia 22 per a presentar una proposta conjunta a la Confederació, que s'havia compromès a incloure-la en el nou Pla Hidrològic.

ddr taula del siurana

Damunt la taula hi havia la proposta de l'ACA que contemplava un cabal ecològic que aniria entre els 50 i els 100 litres per segon segons les èpoques de l'any. Una xifra que supera en molts els 20 actuals, més si tenim en compte que en l'època estival no s'arriba a aquesta xifra.

A més, la Generalitat incloïa en la proposta una inversió en una nova planta d'aigua regenerada que ajudés a arribar aquest cabal amb una inversió de 30 milions d'euros. Des del govern català lamenten no haver pogut arribar a un acord, ja que creuen que ara el projecte s'allargarà molt més en el temps.

La principal oposició a l'acord ha arribat des dels grups ecologistes presents a la taula, Gepec i Plataforma pel Siurana. Creuen que la proposta feta per l'ACA és clarament insuficient, i que segueix les pautes marcades pels regants i per la Confederació. Tot i aquesta manca de consens, des de la Generalitat s'aposta per continuar amb la Taula, ja que creuen encara pot ser beneficiosa per al futur del riu.