Altafulla demanarà més sorra, a l'espera d'una solució definitiva

L’Ajuntament d’Altafulla tornarà a demanar la reposició de sorra per recuperar la platja de la zona de Botigues de Mar abans de l’inici de la propera temporada. Actualment està preparant la documentació que reclama la Generalitat per fer-la efectiva i espera poder arribar a temps per obtenir el permís abans de Setmana Santa.

La reposició anual de sorra, però, és només una solució d’emergència. El mar s’ha endut en trenta anys la regeneració de 250.000 metres cúbics de sorra que s’hi va injectar a mitjans dels anys noranta. Ara, un estudi realitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya mostra l’evolució de la línia de mar durant els últims sis anys i l’impacte de les tempestes a la costa i en la distribució i moviments de la sorra.  

platja

Els investigadors han avançat els primers resultats a la comissió de gestió de la platja, formada per veïns, comerciants i representants polítics d’Altafulla. Però encara queda feina. A les dades de satèl·lit s’hi inclouran també dades que estan obtenint els investigadors sobre el terreny. Aquesta diagnosi, ha de servir perquè Costes determini quina seria la millor solució a llarg termini per frenar la regressió evident. Els investigadors però, demanen temps per acumular més dades i poder definir un model numèric fiable.

ARA PREOCUPA EL PASSEIG

La solució definitiva dependria de la decisió de Costes de l’Estat, però s’apuntaria cap a la construcció d’un espigó emergent o submergit per protegir l’espai. Mentre arriba l’Ajuntament continua negociant amb l’ens estatal la recuperació del passeig de Mar, on Costes està treballant en l’escullera. El consistori confia poder actuar-hi després de l’hivern per poder adequar-lo i recuperar-ne l’aspecte d’abans de l’últim temporal, que l’ha malmès notablement.