Una desena de temporals en els darrers 3 anys

 

El dia de la marmota o un malson del qual Altafulla no en pot despertar. Des del gener del 2020, el municipi ha patit, pel cap baix, una desena de temporals. En gran part, tot s'explica a partir de la setmana del 20 de gener del 2020. El temporal Glòria va obrir la veda. Aquell embat de mal temps i fort onatge va malmetre tot el litoral tarragoní i el va deixar en una situació tan delicada que, des de llavors, qualsevol episodi de fort onatge ha acabat danyant les platges.

EL LITORAL, AMENAÇAT

La d'Altafulla ha estat l'exemple perfecte d'un entorn natural especialment vulnerable. El juny del 2020 la reposició de sorra va permetre la primera temporada d'estiu, ja en pandèmia, però al novembre una llevantada engolia de nou la platja. Al gener del 2021, just un any després del Glòria, arribava el Filomena, menys sever, però igualment perjudicial per a Altafulla. Tot plegat, conduïa als municipis de la Costa Daurada a teixir una aliança i signar un manifest per un litoral sostenible, a fi d'explorar solucions conjuntes per al futur.

El 2021 seria, més o menys, tranquil abans de donar pas a un 2022 notòriament convuls. L'abril de l'any passat serà recordat pel temporal en plena diada de Sant Jordi que va mossegar el restaurant Voramar. No era el primer de l'any, però aquesta vegada deixava una gran empremta en forma d'estralls. A partir d'aquí, les actuacions d'urgència per consolidar l'edifici i la platja no van ser suficients per calmar els ànims. Va ser llavors quan es va efectuar la moció de censura contra el govern de l'Eina i es va investir Montse Castellarnau com a alcaldessa.

CONSEQÜÈNCIES POLÍTIQUES

Moció

La situació de la platja durant la primavera del 2022 va ser el punt culminant per forçar la moció de censura

Poc després, aquell juny, s'aportava sorra a la platja per salvar la campanya d'estiu, però en qüestió de dies la força del mar deixava sense efecte aquella mesura. La temporada també seria moguda per als restaurants del passeig, a qui al juliol se'ls permetia instal·lar les plataformes de les terrasses a la platja i al mes següent se'ls obligava a fer marxa enrere perquè l'aigua havia guanyat terreny.

El punt final de l'estiu del 2022 el va marcar l'aiguat de Santa Tecla, que també va fer mal. I enguany, una mica més del mateix, durant el maig es feia una nova aportació de sorra, que l'onatge s'enduria el mes següent. Al setembre, una altra mossegada a la platja, i aquest octubre, quan tot just es preveia reforçar l'escullera, un nou temporal ha tornat a ser notícia.

Aquesta vegada la platja ja no ha estat el problema, ja que la preocupació directament ha estat pel passeig. Novament, actuacions d'urgència per evitar mals majors i la carpeta oberta, un altre cop, damunt la taula: quin ha de ser el futur de la platja, i el passeig, d'Altafulla?