Els alcaldes que seran citats per l'1-O ho consideren un atac a les llibertats

Els alcaldes del territori que donen suport al referèndum responen a l’avís de la Fiscalia General de l’Estat, que els citarà a declarar pel seu suport a l’1 d’octubre. Hem parlat amb alguns dels alcaldes que seran citats a declarar, i detinguts, en cas que no hi vagin. La fiscalia també demana a les policies locals que requisin urnes i paperetes amb l'objectiu d'impedir l'1 d'octubre.

A la demarcació la fiscalia citarà 140 alcaldes, que són els que han donat suport explícit al referèndum i cediran locals perquè es pugui votar l’1 d’octubre. Entre ells hi ha els alcaldes de Valls, Torredembarra i Montblanc. Critiquen la decisió de la fiscalia d’investigar-los i ho qualifiquen d’un atac contra les llibertats. Pel que fa a l’ordre de les citacions, la fiscalia general de l’estat assenyala que es doni preferència a les investigacions dels ajuntaments més grans, un criteri davant de l’alt nombre de diligències que hauran de fer i que podrien generar fins i tot un col•lapse judicial. Un cop citats, si els alcaldes no van a declarar, podran ser detinguts. Ells mantenen que no han comès cap delicte.
La fiscalia també ha ordenat a les policies locals que evitin el referèndum i, per tant, requisin material com urnes o paperetes. Els alcaldes de Valls i Torredembarra no s’han pronunciat específicament sobre aquesta instrucció, però sí que diuen que la prioritat és garantir la seguretat ciutadana. L’Ajuntament de tarragona no cedirà espais municipals i, per tant, l’alcalde no serà citat per la fiscalia. Pel que fa a les instruccions perquè la guàrdia urbana eviti el referèndum, asseguren que la policia sempre compleix amb la llei. De moment queda obert quin serà el paper que desenvoluparan les policies locals de cara al referèndum i caldrà veure les accions que van adoptant.