Torredembarra perd la seva icona turística, l'Alfa i Omega

Ha arribat el dia. Torredembarra ha perdut avui la icona turística de la seva platja des del 1999. L'Alfa i Omega de Rafael Bartolozzi s'ha retirat aquest matí de l'històric bloc de formigó dels pescadors, en ple mar, davant de la platja. El mal estat de l'escultura ha obligat l'Ajuntament a actuar d'urgència. De moment es desconeix el seu destí.

Passades les deu del matí, la grua de grans dimensions ubicada en una plataforma flotant preparada per a l’ocasió, desprenia del seu pedestal marítim l’escultura de l’Alfa i Omega de Rafael Bartolozzi. Després de dinous anys pentinant l’horitzó de la platja de Torredembarra el deteriorament de l’estructura d’acer ha aconsellat la seva retirada d’urgència per garantir la seguretat dels banyistes. Una maniobra que ha aixecat expectació entre els torrencs, conscients que amb la retirada de l’escultura perden un símbol identificatiu.

De fet, l’Ajuntament estimarà la possibilitat de retornar l’escultura al seu emplaçament, tot i que aquest extrem dependrà del cost de l’operació i de les conclusions d’una anàlisi que determini la idoneïtat del material per resistir l’oxidació provocada per l’aigua i les tasques necessàries per restaurar l’obra.

Després d’un primer intent de retirar l’escultura avortat pel mal estat de la mar, aquest cop, els treballs, valorats en 26.000 euros, s’han pogut completar sense entrebancs. Després de separar l’acer de la plataforma que li feia de pedestal, la grua ha traslladat les 10 tones d’escultura a la barcassa preparada per a l’ocasió per dur-la a terra ferma. Encara no a les onze del matí, mentre la plataforma flotant s’allunyava amb l’obra de Bartolozzi, deixava enrere el buit d’una absència que ara ja redibuixa el paisatge icònic del front marí de Torredembarra.