Donar vida després de morir

La Contxi és donant d'òrgans. Sempre ho ha sigut. L'any 1999 els seus fills van patir un accident de trànsit i la seva filla va morir amb 22 anys. Malgrat la pèrdua sobtada, tant ella com el seu marit van tenir clar que volien donar els seus òrgans, perquè així els ho havia manifestat la seva filla en més d'una ocasió. En el seu cas, confessa, no va ser un procés traumàtic o complicat, sinó més aviat reconfortant.

Aquell 1999 es van registrar a Catalunya prop de 700 trasplantaments. La xifra ha anat creixent amb el pas del temps i el 2021 es van realitzar més d'un miler d'intervencions d'aquest tipus. L'Organització Catalana de Trasplantaments, l'OCATT, espera acomiadar aquest any assolint un nou rècord.

I, és que, només durant els primers quatre mesos de l'any, 111 persones han donat els seus òrgans després de morir, gairebé un 9% més respecte al mateix període del 2021.

DDR 2DONANT

Només al Camp de Tarragona es registren anualment una quinzena de persones que donen vida; majoritàriament són intervencions que es duen a terme a l'hospital Joan XXIII.

Cada primer dimecres de juny es commemora el Dia del Donant. Una jornada que anima la població a fer-se donant i, alhora, recordar aquells qui ja ho són. De mitjana, 9 de cada 10 famílies donen el consentiment per regalar segones oportunitats.