Dones destacades en el camp de la ciència, a Montblanc

Gemma Marfany Nadal, Zoe Rosinach Pedrol o Núria López Bigas. Són noms de dona, i tenen en comú que són científiques que han destacat en els seus àmbits d'especialitat. I totes elles, amb altres dones, formen part de l'exposició 'Enciclopèdia de Dones' que es pot veure a la biblioteca comarcal Conangla i Fontanilles de Montblanc. 

Hi ha científiques amb una llarga trajectòria, i d'altres de ben joves, com la tarragonina Judit Giró, que amb menys de 30 anys va inventar un dispositiu capaç de detectar de forma precoç el càncer de mama a partir d'una mostra d'orina.

L'exposició, creada per la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, recull la biografia de dones científiques amb l'objectiu de donar-les a conèixer. Tot plegat es podrà veure també en una enciclopèdia que s'està creant amb les dones científiques com a protagonistes. 

ASSUMPCIÓ CATALÀ, UNA MONTBLANQUINA PIONERA

Amb motiu de l'exposició, s'ha presentat també la biografia de la matemàtica i astrònoma Assumpció Català i Poch, que va viure a Montblanc fins als 11 anys. Va ser la primera dona doctora en matemàtiques de la Universitat de Barcelona i és també una de les protagonistes de l'exposició.  

A l'acte d'inauguració hi ha participat el meteoròleg Tomàs Molina, qui va ser alumne de Català i Poch a la universitat. L'exposició es podrà veure a la biblioteca de Montblanc fins al 4 de gener.