Montblanc commemora un segle defensant l'autodeterminació

 

Aquest dissabte ha fet cinc anys del referèndum d'independència de l'1 d'octubre. L'aniversari de la votació per l'autodeterminació de Catalunya del 2017 s'ha celebrat en molts indrets; a casa nostra, però, ha estat especial a Montblanc. La capital de la Conca de Barberà ha estat històricament una de les places fortes del catalanisme al Camp de Tarragona i ara, amb el govern de la Generalitat en entredit, ho té molt present.

El cinquè aniversari de l'1 d'octubre, però, no és la única commemoració que s'ha celebrat aquesta cap de setmana a Montblanc. Ara fa tot just 100 anys, el 1922, el ple de l'ajuntament montblanquí es va posicionar per primera vegada a favor d'un govern propi per a Catalunya; aquesta efemèride d'ara fa un segle s'ha volgut recordar aprofitant l'avinentesa de l'1-O. D'aquesta manera, aquest cap de setmana el saló de plens del consistori ha estrenat una nova placa.

El record va ser especial per Joan Poblet, alcalde de Montblanc en aquell 1922, impulsor del posicionament del consistori de l'època, i també per als regidors que el van acompanyar en aquesta decisió.