El Camp de Tarragona reclama abordar ja el pas dels trens de mercaderies per l'interior

Debat de primeres espases aquest dimecres a Barcelona, a la seu de PIMEC per parlar del Corredor Mediterrani i per on han de passar els trens de mercaderies. Una pregunta que fa molts anys que busca resposta i que fa temps que s'espera. Al Camp de Tarragona hi ha consens i està clar: aquest transport ha de passar per l'interior i lluny dels nuclis de població. Hi ha consens, però la pilota està sobre la teulada del Ministeri, qui ha de presentar, en les pròximes setmanes, les alternatives de traçat per desplaçar el pas d'aquests trens per l'interior. 

La plataforma Mercaderies per l'Interior no té novetats. Ja fa un any que van presentar la seva proposta i esperen un posicionament més clar de l'Estat. Recorden que l'estudi de viabilitat d'aquestes alternatives hauria d'haver acabat ara fa un any. Conscients que la solució definitiva tardarà, com a mínim, una dècada, des de la plataforma reclamen al govern espanyol que permeti utilitzar el traçat de l'alta velocitat, amb una simple adaptació a l'Arboç, com a opció provisional i d'urgència per allunyar les mercaderies de l'actual línia de costa. 

"LA PLANIFICACIÓ HA ESTAT NEFASTA"

En la jornada a la seu de la patronal de la petita i mitjana empresa hi han participat els alcaldes de Tarragona, Vila-seca i Torredembarra que han traslladat posicionaments similars. Tothom considera que la planificació de les infraestructures ferroviàries ha estat, de sempre, nefasta i que cal abordar-ho d'una vegada per totes. Assenyalen una evidència, que els trens de passatgers han de connectar les ciutats, i que els de mercaderies no han de creuar els nuclis. També aporten alguns matisos, com per exemple de quina manera s'han de connectar les empreses a aquest traçat per l'interior o bé, des de la Torre, reclamen que no se'ls deixi de banda a l'hora de planificar la mobilitat a la futura àrea metropolitana. Del costat polític, la consellera de Territori també ha remarcat que l'Estat ha de fer els deures en matèria inversora a casa nostra. 

Des de l'àmbit empresarial, les ponències han posat sobre la taula la importància de disposar d'unes bones infraestructures de comunicació per ser competitius i alerten de les oportunitats perdudes que suposa l'actual sistema ferroviari i que encara funcionarà pitjor si, per les mateixes vies, s'incrementa el trànsit de trens. Les taules rodones han exposat diverses propostes de per on fer circular els trens de mercaderies i el Port de Tarragona també ha presentat la seva opció per donar sortida pel sud de les seves instal·lacions a aquest trànsit, evitant així la circulació a través del Moll de Costa i del barri del Serrallo.