L'abat de Poblet serà el nou bisbe de Girona


El pròxim 21 d'abril, Octavi Vilà serà ordenat oficialment com a bisbe de Girona. Nascut a Tarragona el 1961, Vilà s'acomiada així de l'etapa de 8 anys com a abat del Monestir de Poblet, des del 2015. I ho fa per ocupar un càrrec eclesiàstic vacant des del març del 2022. L'Arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha anunciat aquest dijous el nomenament.

El pas de Vilà, d'abat a bisbe, és força inusual. En tota la història del Monestir de Poblet només havia passat en tres ocasions, l'última el 1793. De fet, actualment al món només hi ha 3 monjos cistercencs que siguin bisbes: dos al Brasil i un d'emèrit a França.

BALANÇ AMB DIFICULTATS

Abat

Octavi Vilà marxa de Poblet conscient que el canvi arriba en "temps difícils", però el seu mandat al monestir tampoc ha estat plàcid. Destaca la tasca de restauració del conjunt arquitectònic, però reconeix dificultats.

Amb el nomenament d'Octavi Vilà com a bisbe de Girona, ara la comunitat monàstica obre un període per designar el nou abat. Es pot allargar un màxim de 3 mesos i, mentrestant, qui estarà al capdavant serà el pare prior Rafel Barrué.