La Fiscalia torna a investigar els pèl·lets de les platges tarragonines

Les boles de plàstic aparegudes a les platges de la Costa Daurada tornen a estar sota la lupa de la Fiscalia. El Ministeri Públic ha decidit obrir diligències per investigar a qui es poden exigir responsabilitats pels pèl·lets. Segons ha confirmat TAC12, el procediment s'ha activat aquest dimarts arran de l'episodi de contaminació per aquests microplàstics a Cantàbria. 

Les diligències s'han incoat des de la Fiscalia General de l'Estat per tornar a seguir la pista dels pèl·lets que ja fa anys que afloren a la Costa Daurada i, en especial, a la platja de La Pineda. Es demanarà la investigació a tres cossos: Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra i Agents Rurals. Aquests últims, de fet, ja ho van investigar l'any. Van arribar a la conclusió que els microplàstics provenien de sis empreses del polígon petroquímic i els obrien una acta sancionadora. Ara la Fiscalia sol·licitarà aquest informe perquè no el van rebre al seu dia, ni tampoc va arribar al jutjat.

JA ES VA INVESTIGAR

I és que aquest és el segon intent per esbrinar a qui es poden exigir responsabilitats. Entre el 2019 i el 2021, ho van tenir sobre la taula el Fiscal de Medi Ambient de Tarragona i el Jutjat número 2. Aquest, però, va acabar arxivant la investigació perquè no van poder concloure qui eren els autors dels vessaments.

Ara, les noves diligències d'investigació es desenvoluparan els pròxims 6 mesos. D'aquí a mig any es decidirà si s'arxiva o si el cas es transfereix als jutjats. Qui també hi va darrere és el Departament d'Acció Climàtica que té al punt de mira 11 empreses per la contaminació a les platges tarragonines. L'expedient es va obrir arran d'una denúncia de dues entitats ecologistes, Good Karma ProjectsSurfrider Foundation.

Aquestes boles de plàstic és un dels materials que s'elaboren al complex petroquímic de Tarragona. Els pèl·lets, després, són transformats per elaborar tot tipus de productes. Els vessaments suposen una amenaça per a l'ecosistema marí. Es desconeix quin impacte tenen els químics a l'aigua, però més enllà d'aquest impacte poden ser ingerits per peixos i ocells.