Òpera i música festiva a l'agenda cultural

Els concerts de festa major i l'estrena de l'òpera La Tosca protagonitzen el cap de setmana cultural al Camp de Tarragona.

PANDATÀRIA. Tarragona. Camp de Mart. Diumenge (22h)

La vida a l’exili en una illa tan petita i sense possibilitat de sortir-ne podia arribar a ser molt avorrida i asfixiant. Però Pandatària, com a illa presó, va arribar a representar el paradís dels oblidats. I això és Pandatària: el calaix de sastre, l’illa presó, l’illa del marginat, del que no forma part de la norma, del que ve del lot defectuós, del que no és un ciutadà legal, l’illa dels que sobren, dels que no són vàlids. Una peça de dansa amb un repartiment de luxe encapçalat per Cayetana Guillén Cuervo.

JOIC. Tarragona. Camp de Mart. Dissabte (20h)

També dins el cicle Som Festival de Camp de Mart hi trobem música. Ens la posa la JOIC. Si hi ha algun repertori que caracteritzi els concerts de la Jove Orquestra Intercomarcal i la personalitat de les seves interpretacions, és el romàntic. És per això que el programa d’estiu d’enguany inclou dues obres d’una passió i una brillantor incomparables: la “Cinquena Simfonia” de Txaikovski, i l’obertura de l’òpera “Tannhäuser” de Wagner.

ÒPERA LA TOSCA. Tarragona. Tarraco Arena Plaça. Divendres (20.30h)

Canviem d’escenari i viatgem fins a la TAP, però seguim parlant d’òpera. En aquest cas una òpera produïda i gestada a casa. Entre els artistes hi trobarem el baríton tarragoní Àngel Odena. La part instrumental la defensarà la formació Camerata XXI. Interpretaran La Tosca de Puccini, una òpera en tres actes. La seva representació suposa la consolidació del projecte iniciat al Camp de Mart el juny de 2021, amb la representació de Rigoletto. Un projecte que vol aproximar l'òpera a nous públics presentant uns plantejaments escènics més atrevits, sense menystenir la fidelitat a la música i als llibrets originals, i que vol situar Tarragona en el mapa de la producció cultural de Catalunya.

CAMELA. Tarragona. Tarraco Arena Plaça. Dissabte (21.15h)

Ben diferent serà la proposta musical que acull la TAP l’endemà. Camela arriba al Tarragona Music Festival amb el seu nou treball "Que la música te acompañe", on el duo s'erigeix de nou i manté la seva posició com a màxim exponent de la tecno-rumba a Espanya. Portaran a Tarragona el seu repertori d'himnes incontestables d’aquest estil.

MARUJA LIMÓN / LA FÚMIGA. Constantí. Aparcament Piscina Municipal. Dissabte (23.30h)

I de la tecno rumba marxem cap els ritmes d’arrel flamenca que proposa Maruja Limón. Uns ritmes que es fusionen amb el pop i la música mediterrània. El quintet barceloní format per cinc dones ha editat ja tres discs, el tercer, “Vidas”, l’any 2022. Les trobarem a la Nit de Barraques de la festa major de Constantí, on comparteixen cartell amb un dels exponents  musicals del País Valencià. La Fúmiga portarà la seva música i lletres optimistes i entusiastes a Constantí. El grup va editar l’any 2021 el seu àlbum Fotosíntesi, que presenten amb un directe potent.

BUHOS. Vila-seca. Parc de la Riera. Divendres (24h)

També festiva és la música de Buhos, que amenitzaran el segon cap de setmana de festa a Vila-seca. El grup liderat per Guillem Solé porta el seu rock empeltat de mestissatge al parc de la Riera. Es podran escoltar cançons del seu últim àlbum “La nit està que crema”, d’aquest mateix any i amb deu temes que conviden a la festa.