L'atur més baix des del 2008 a Tarragona

La demarcació de Tarragona tanca el segon trimestre amb l'atur més baix dels darrers quinze anysLes comarques de Tarragona tenen, actualment, 380.000 persones treballant i gairebé 33.000 buscant feina. Des de l'inici de la crisi del 2008 que les dades no eren tan positives estadísticament.

En els darrers tres mesos, la demarcació ha deixat de comptabilitzar 15.000 aturats i ha guanyat 26.000 persones amb feina. De fet, l'ocupació assoleix un màxim històric, només a l'alçada del tercer trimestre del 2007. Excepte llavors, en tota la sèrie històrica de les darreres dues dècades, l'Institut nacional d'estadística no havia recollit mai un valor tan elevat.

LA TAXA D'ATUR BAIXA DEL 8%

PANTALLA ATUR

Això ens situa amb una taxa d'atur del 7,96%, també la més baixa dels darrers 15 anys. Baixa gairebé 4 punts respecte al primer trimestre i també ens hem de remuntar a inicis del 2008 per trobar un percentatge millor. Si ens comparem amb altres territoris, Tarragona se situa per sota de la mitjana catalana, que és del 8,4%, i de l'estatal, que és d'un 11,6%.  La taxa de treball, mentrestant, és del 54%, un 8% més alta entre els homes. En canvi, la diferència per sexes a la taxa d'atur és mínima.

L'OCUPACIÓ TENDEIX AL SECTOR SERVEIS

Les dades, doncs, ens condueixen a un escenari equiparable als primers estadis de la crisi financera i immobiliària que va esclatar el 2008. Si fa no fa, el mercat laboral, segons l'EPA, mostra valors similars. És a dir, quantitativament, ens recuperem de la destrucció de treball d'aquell daltabaix econòmic i també del provocat per la pandèmia. La diferència, però, és que el mercat laboral ha canviat. L'ocupació de la construcció i l'agricultura s'ha reduït a la meitat i, en canvi, el sector serveis ha crescut un 10% des del 2008. La indústria s'ha mantingut estable.