Campanya de cereal catastròfica

En aquesta època de l’any els camps de sembrat haurien de ser catifes verdes. La planta tindria ja uns 20 centímetres d’alçada, però la realitat és ben diferent. Amb prou feines el sembrat supera els 10 centímetres i en molts camps les clapes són ben visibles.

La principal causa d’aquesta situació és la manca de pluges. Feia temps que no passava i el cereal necessita molta aigua. Al Camp de Tarragona principalment es cultiva ordi, però també s’hi poden trobar conreus de civada, blat o triticale. En totes aquestes varietats la temporada serà dolenta, sobretot en aquells ordis que s’han plantat més tard perquè ja no han aconseguit res d’humitat al camp.

La situació ja és irreparable. Si en els pròxims dies plogués amb intensitat, la temporada seria regular. En cap cas es podrà arribar per sobre de la mitjana d’altres collites. A més de la falta d’aigua, també cal sumar-hi la plaga de conills i porcs senglars que es mengen el poc sembrat que hi ha. Un cop dur pel sector primari.

Catalunya no produeix ni una tercera part del cereal que necessita. A la mala temporada també cal sumar-hi la guerra a Ucraïna, el principal graner d’Europa. Dos factors que provocaran un encariment destacat dels preus.

A tot plegat també cal sumar-hi la inflació dels carburants i fitosanitaris, un escenari que, segons el sector agrari, no és sostenible perquè cada vegada les compensacions que ells reben són més baixes.