Els consistoris recuperen l'impost de la plusvàlua

La incertesa econòmica regnant als ajuntaments des de fa dues setmanes s'ha vist alleujada aquest dilluns.

Així ha estat després que el Consell de Ministres hagi aprovat un Reial Decret mitjançant el qual s'adapta l'impost de la plusvàlua a la sentència dictada pel Tribunal Constitucional el passat 26 d'octubre que l'anul·lava per disconformitat amb el mètode de càlcul de l'impost. D'aquesta manera, els consistoris en podran disposar ja des d'aquest mateix dimarts, tot i que tenen sis mesos per poder adaptar les seves ordenances fiscals.

El nou càlcul preveu que la quantitat a pagar per part del contribuent es podrà realitzar de dues maneres. D'una banda, es creen uns nous coeficients que s'aplicaran sobre el valor cadastral i que s'actualitzaran any rere any per adaptar-se a la realitat del mercat. Aquest era el principal punt d'inconstitucionalitat de la sentència, ja que fins ara es suposava que el valor cadastral augmentava amb el pas dels exercicis.

L'altra opció que tindran els contribuents serà pagar l'impost en base a la diferència entre el valor de compra i el de venda, el que suposarà que ningú pagarà l'impost si no es produeix un guany.

Des del govern central posen en valor la nova proposta pel benefici que suposarà tant per als ajuntaments com per als contribuents.

A L'ESPERA DELS NOUS CÀLCULS DELS CONSISTORIS

Ara serà el moment que els diferents ajuntaments readaptin les previsions d'ingressos a la nova manera de calcular l'impost per saber de quins recursos podran disposar de cara als pressupostos que hauran d'aprovar en les properes setmanes. Una xifra que, per exemple, en el cas de Tarragona arribava amb l'antic càlcul als 8 milions d'euros.