×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 350

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 354

El Parlament reconeix que l'accident d'IQOXE marca un canvi a la química

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta tarda l'informe i les conclusions de la Comissió d'Estudi de la Indústria Química que aquests darrers mesos s'ha centrat en l'anàlisi de l'accident d'IQOXE. Totes les forces polítiques han coincidit en considerar que l'explosió del passat 14 de gener marca un abans i un després i que ha de revertir en una millora en matèria de seguretat, informació i transparència.

El Parlament veu evident el canvi de paradigma que l'accident d'IQOXE representa en la indústria petroquímica. Ho és en diverses direccions, com han assenyalat els grups parlamentaris. Per un costat,  s'ha comprovat que la coordinació de l'emergència no va ser l'adequada, ni tampoc la informació que en va rebre la ciutadania. Una descordinació a la qual s'hi ha de sumar la percepció d'inseguretat del veïnat pròxim a la indústria.

La Comissió proposa millores en els diversos àmbits. Començant, per exemple, per l'existència de caixes negres a la indústria, la bunquerització de les sales de control dels reactors o bé la implantació d'un sistema d'avís a la ciutadania a través d'SMS.

Les formacions polítiques coincideixen en el fet que el retorn del PLASEQTA al territori és una bona notícia. Tot i que hi ha matisos de com s'està desenvolupant aquest canvi. Ciutadans, per exemple, ha criticat que no s'hagi comptat amb els sindicats i les associacions de veïns. Al debat també s'hi ha repetit la demanda d'inversió per implementar el sistema de sensors per detectar possibles fuites. D'altra banda, la CUP ha retret que les conclusions no recullin les queixes dels treballadors de sobrecàrrega de treball com un factor que podria estar relacionat amb l'accident.

Arribant al final de la legislatura, la Comissió d'Estudi de la Química que es va constituir al març dona per completada la seva tasca, per bé que s'emplaça a apropar-se físicament al territori, ja que s'havia compromès a celebrar-hi sessions, però l'esclat de la pandèmia ho va impedir. En conjunt, la comissió ha lamentat l'actitud d'IQOXE per la negativa dels directius de comparèixer al Parlament.