El preu de la garrofa garanteix una bona campanya

L'import del quilo es pagarà a l'agricultor a 60 cèntims, una xifra que pràcticament duplica el de tres anys enrere. Les pluges dels últims dies incrementaran el rendiment de l'arbre.

La garrofa espera penjada, ara que comença la collita, o a terra durant mesos perquè, si no pateix l'atac d'animals, pot conservar-se durant anys en perfecte estat. Els treballs ja han començat i són completament manuals. Un pal, el sacseig de la branca i la recollida del fruit que, des d'ara, ja portar-se als magatzems. L'hivern va ser benèvol i la flor va suportar l'estació; a més, les passades precipitacions augmenten el pes de la garrofa. Això permetrà que l'agricultor rebi uns 60 cèntims per quilo.

GARROFA

Uns arbres com aquests, amb 25 anys de vida, acumulen prop de 80 quilos de garrofes. Altres de més grans en produeixen 300. L'ús divers multiplica el potencial de mercat, ja que la garrofa no serveix tan sols com a aliment per als animals.

El fred és gairebé l'únic enemic del garrofer a banda del contraban, cada vegada més present tot i l'existència de multitud d'arbres aliens a propietats privades. En un terreny treballat i net és molt més senzill robar amb rapidesa el fruit; i és que buidar un exemplar sencer és qüestió de pocs minuts. Unió de Pagesos insisteix en la necessitat de reforçar la seguretat al camp. Ara, per cert, ja podem intuir com serà la temporada vinent.

Centres productius com el de Vila-seca rebran garrofa fins a finals d'any tot i que altres romanen oberts durant tot l'any i és que el producte pot emmagatzemar-se en bon estat i vendre's durant temporades posteriors.