La química, necessària per a un món sostenible, segons el president del sector a Espanya

La indústria química creixerà, aquesta és la visió optimista del president de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola i director general de BASF, Carles Navarro. Ara bé, la Xina s’encamina a representar el 50% de la química mundial i, un avís, cal un canvi de paradigma a escala global perquè el món no és sostenible i, sí, per revertir-ho la química tindrà un paper indispensable.

Aquesta és la visió del president de la Feique que han pogut escoltar representants de la química i del teixit empresarial en el marc de les xerrades “Bon dia Tarragona” de la Cambra de Comerç.

Navarro ha dibuixat un context actual positiu per la química, després d’una dècada en què ha experimentat un creixement acumulat d’un 32%. Del futur immediat, es mostra preocupat per l’afectació de la guerra comercial dels Estats Units perquè, malgrat no existeixin aranzels directes específics sobre la química, sí que reconeix que pot perjudicar el sector indirectament per la incidència en els productes derivats.

Més enllà de les variacions exteriors, posa sobre la taula diverses demandes, com per exemple reduir la burocràcia o bé la necessitat de finalitzar el Corredor Mediterrani perquè la considera una infraestructura bàsica per connectar-se amb Europa.

Per Navarro química i sostenibilitat són dos conceptes que han de conviure plegats. El representant de la indústria química espanyola concep l’emergència climàtica, però deixa entreveure un cert optimisme en el futur.

Considera que pot contribuir en l’alimentació, la construcció, la mobilitat o l’energia. Ara bé, per pal·liar els efectes del canvi climàtic demana aliances a nivell mundial i accions decidides en favor del clima.

Tot i això, segons el president de Feique, la indústria europea haurà d’especialitzar-se i crear productes de valor afegit per poder conviure amb la gran capacitat d’inversió i creixement que tindrà la Xina.