Localitzen a l'Espluga una nova espècie de musaranya a Catalunya

Amb els binocles a la mà i la càmera de fotos, l'Eva Rodellas i el Pitu Amigó observen sovint la fauna de l'entorn de les Muntanyes de Prades. S'hi passen moltes hores, però no esperaven veure aquest animal en un rierol de l'Espluga de Francolí. És una musaranya, un mamífer petit, molt difícil de veure i en perill d'extinció. 

La troballa es va fer l'any passat, però ara han tingut una altra sorpresa. Les proves d'ADN fetes a partir dels excrements han confirmat que es tracta de la musaranya ibèrica. Les mostres les va prendre el biòleg Pere Aymerich i les ha analitzat genèticament per l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona.

Aquesta espècie està documentada a la península, però mai abans s'havia localitzat a Catalunya. De fet, ja de per si, els albiraments de musaranyes d'aigua no són gaire freqüents.

Un mamífer que neda i, per cert, té una certa capacitat verinosa a la seva saliva. Generalment es creia que era un animal nocturn, però l'han pogut veure actiu durant el dia. Això sí, després de jornades d'observació de 8 hores.

Pels naturalistes la troballa d'aquesta nova espècie de mamífer a Catalunya és un motiu més per reivindicar els cursos fluvials de la Conca. Una biodiversitat sovint amenaçada per la sequera, les riuades o les espècies invasores.