Comença la campanya més estranya i incerta

La demarcació de Tarragona enceta aquest divendres una de les campanyes electorals al Parlament de Catalunya més estranyes i també incertes de les 13 dutes a terme des del restabliment de la democràcia.

Estranya per totes les restriccions imposades per la pandèmia, que deixaran lluny els grans mítings electorals i que obligaran els partits a repensar la seva manera d'arribar al votant, sobretot de forma telemàtica. I incerta perquè no s'entreveu un guanyador clar i la possible alta abstenció que es derivi dels efectes de la pandèmia pot obrir diferents escenaris.

El que sí que sembla bastant improbable segons les enquestes és repetir un escenari com el d'ara fa tres anys, quan Ciutadans donava la gran campanada i s'imposava a la demarcació de Tarragona amb cinc diputats, igual que al conjunt del país. Amb el mateix nombre de diputats apareixia Esquerra Republicana. L'encara coalició independentista Junts per Catalunya se'n feia amb 4, el PSC amb 2 i Comuns i Partit Popular en treien un cadascun.

Pel que fa als noms, les formacions han apostat per una barreja de continuïtat i cares noves, amb sonats fitxatges entre aquestes darreres. No és el cas de Ciutadans, que intentarà revalidar la victòria novament amb Matías Alonso al capdavant, però sense Lorena Roldan, un dels fitxatges més sonats d'aquesta precampanya amb la seva marxa al Partit Popular i a Barcelona. 

Sí que hi ha cares noves a una Esquerra Republicana que apostat per a guanyar per primer cop les eleccions a Tarragona per la vallenca Raquel Sans com a cap de llista i que va protagonitzar el primer gran canvi de sigles, el de l'exdiputat i regidor socialista Carles Castillo, que ocupa el número 4 de la llista republicana. I precisament els antics companys de Castillo l'ha substituït en la mateixa posició que havia ocupat fa quatre anys, la segona, per un altre fitxatge, el del fins fa pocs dies regidor tarragoní de Ciutadans, Rubén Viñuales, que acompanyarà a Rosa Maria Ibarra, que repeteix com a cap de llista.

Canvis també totals a Junts per Catalunya, antiga coalició que ara presenta dos projectes separats. Un l'encapçalat per l'exregidor reusenc Marc Arza al capdavant de la base electoral d'ara fa tres anys, el PDeCAT, i l'altre pel diputat i exalcalde de Valls, Albert Batet, que serà el cap visible de la nova formació de l'expresident Puigdemont, la nova Junts per Catalunya.

Per últim, novetats a la resta de partits al capdavant de les llistes, amb l'exregidora de Turisme de Tarragona, Imma Rodríguez, com a número 1 del PP, l'ebrenc Joan Jordan encapçalant la llista d'En Comú Podem i la regidora tarragonina Laia Estrada intentant portar un representant de la CUP al Parlament després de tres anys d'absència.

Programes més recents a TAC12