El risc d'incendi es manté alt, especialment a la Conca de Barberà

El risc d'incendi torna a ser elevat amb perill alt, sobretot a la Conca de Barberà, i aquest cap de setmana serà molt alt en alguns punts, serà més moderat a l'Alt Camp i a la costa.

Pel que fa al Pla Alfa dels agents rurals, que controla l'accés als massissos i l'activitat agrícola, puja avui novament al nivell 2 a les comarques de l'interior del Camp de Tarragona, es manté lleu al Tarragonès. A la Conca, ja amb alguns punts a nivell 3, la situació s'extremarà aquest cap de setmana. A causa d'aquesta situació, qualsevol mesura de prevenció és poca. Els cossos d'Agents Rurals, Protecció Civil i les ADF intensifiquen els patrullatges aquests dies. 

Alguns punts de la Conca, sota el nivell 3 del Pla Alfa

El gruix important de tasques de prevenció d’incendis les van fer ja durant l’hivern i aquestes setmanes fonamentalment vigilen i observen. Contemplen un estiu que acaba de començar, però que és especialment perillós. Després d’un 2018 que va ser tranquil, aquest arriba amb sequera i temperatures màximes històriques.

El perill d’incendi és alt, especialment a les zones muntanyoses i a la Baixa Segarra, a causa de les altes temperatures, la baixa humitat i la falta de pluges. La vegetació pateix un estrès híbrid important, ja des de principi d’any a la ciutat de Tarragona només s’han acumulat 80 l/m2, mentre que, a la Conca de Barberà, l’estació del Meteocat de l’Espluga de Francolí ha registrat poc més de 100 litres.

En aquest context, la sega dels cereals es converteix també en un factor de risc. Per això, voluntaris de les Associacions de Defensa Forestal acompanyen els pagesos en els dies de més calorosos. En conjunt, els voluntaris són un suport bàsic per als cossos professionals per la seva proximitat i coneixement del terme.

Les principals tasques de prevenció es fan durant l'hivern

La massa forestal creix any rere any per l’abandonament de les terres agrícoles. I amb boscos cada vegada més grans i, sovint, deixats, el perill s’eleva. Per això, des d'aquests col·lectius reclamen que hi hagi una major gestió dels boscos. Tot i que un alt percentatge dels boscos són de propietat privada, consideren que és necessari impulsar activitats econòmiques que propiciïn la neteja, com per exemple la producció de biomassa o la pastura de ramats. 

A més a més de la neteja dels boscos, els qui treballen en la prevenció d’incendis també reclamen una major corresponsabilitat de la ciutadania. Demanen més conscienciació per reduir riscos.